
Kemik Erimesine Bağlı Omurga Kırıkları Nelerdir? Nasıl Tedavi Edilirler?
Kemik erimesi, osteoporoz olarak bilinir, kemik yoğunluğunun azalması ve kemiklerin zayıflaması ile karakterizedir. Kemik erimesine bağlı omurga kırıkları, genellikle vertebra adı verilen omurga kemiklerinin çökmesi veya çatlaması ile ortaya çıkar. Osteoporoz, özellikle menopoz sonrası kadınlarda ve yaşlı erkeklerde yaygın bir durumdur. İlerlemiş kemik erimesi durumunda minimal bir travma ya da normal aktiviteler sırasında bile omurga kemiklerinde kırılmalar meydana gelebilir. Bazen; hapşırma, koltuğa oturma, araba ile tümsekten geçme durumlarında bel ve sırt ağrıları oluşabilir, kemik erimesi olan hastalarda omurga kemiklerinde kırık oluşabileceği akılda tutulmalıdır.
Omurga kırıklarının belirtileri ve tedavi yöntemleri şu şekildedir:
Belirtiler:
- Ağrı: Omurga kırıkları genellikle kırık olan bölgede ağrıya neden olur (sırt ağrısı, bel ağrısı).
- Bacak ağrısı: Bel bölgesinde oluşan omurga kırıklarında bazen bacağa giden sinirlere basılar meydana gelebilir. Bu durum bacak ağrısı, bacakta uyuşma ve kuvvet kayıplarına neden olabilmektedir.
- Bacaklarda Kuvvet Kaybı: Omurga kırığı omurilik kanalında basıya neden olursa bu durum bacaklarda ağrı, uyuşma, kuvvetsizlik, idrar kaçırma, tuvaletini kaçırma gibi ciddi semptomların ortaya çıkmasına neden olabilmektedir.
- Boyda Kısalma: Kırıklar nedeniyle kamburluk oluşarak hastanın boyunda kısalma oluşabilir.
- Postürde Değişiklikler: Omurganın doğal eğrilerinde değişiklikler ve öne doğru eğilme gözlenebilir.
- Solunum Problemleri: İleri düzeydeki kırıklar solunum problemlerine neden olabilir.
Tedavi Seçenekleri:
İlaç Tedavisi:
Kemik erimesi olup olmadığı teyit edilerek tedavi başlanmalıdır. Kemik erimesi tedavisi uzun süreli bir tedavidir ve mutlaka bir hekim kontrolünde yapılmalıdır.
Fiziksel Terapi:
Fiziksel terapi, postürü düzeltme, dengeyi artırma ve güçlendirme egzersizleri gibi stratejileri içerir.
Ortez ve Destekleyici Cihazlar:
Bel korsesi veya omurga destekleyici cihazlar, omurga kırıkları sonrasında destek sağlamak için kullanılabilir.
Ağrı Yönetimi:
Ağrı kontrolü için analjezik ilaçlar veya anti-enflamatuar ilaçlar kullanılabilir.
Cerrahi Müdahale:
Ciddi omurga kırıkları, omurilik basısına veya diğer ciddi komplikasyonlara neden olabilir ve cerrahi müdahale gerektirebilir.
Ağrının az olduğu, omurilik basısının olmadığı, bel ya da sırtta açı kaybının olmadığı hastalarda korse tedavisi yeterli olabilirken, ciddi ağrı olan durumlarda vertebroplasti ya da kifoplasti uygulamaları ile ağrı kontrolü kolaylıkla sağlanabilmektedir. Bu yöntemler omurgayı güçlendiren, kısa süre içinde ağrının ortadan kalkmasını sağlayan, omurganın dizilimini de düzeltmeye yardımcı olan lokal anestezi ile uygulanabilen etkili yöntemlerdir.
Omurilik basısı ve ona bağlı klinik tabloların oluştuğu, omurgada belirgin açı kaybının olduğu durumlarda daha büyük ameliyatlara ihtiyaç vardır. Her hasta ayrı olarak değerlendirilmeli ve hastaya göre tedavi planlaması yapılmalıdır.